Jakie właściwości ma pyłek pszczeli i czy warto go pić?

Większość z nas wie, jakie właściwości zdrowotne ma miód. Po ten produkt sięgamy dosyć często, a wiedza na temat bursztynowego płynu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jednak czy zdajesz sobie sprawę z tego jakie wartości mają inne pszczele produkty? Coraz częściej możemy usłyszeć o zdrowotnych właściwościach pyłku pszczelego. Kiedyś trudno dostępny, dziś znajdziemy go w większości sklepów ze zdrową żywnością i nie tylko. Jakie działanie ma pyłek kwiatowy i dlaczego warto po niego sięgać?

Pyłek pszczeli: co to jest?

Bez pszczół nie mogłoby istnieć życie na ziemi. Te małe owady zapylają rośliny, dzięki czemu gwarantują życie nie tylko sobie, ale także i nam – ludziom. W procesie zapylania pszczoły zbierają z kwiatów nektar oraz pyłek. Mieszankę tych dwóch składników zabierają do ula, gdzie następnie składają ją w plastrach. Obnóża pyłką są transportowane przez pszczoły na nóżkach. Piękny to widok zobaczyć latającą wokoło kwiatków pszczołę oblepioną dwoma kulkami pyłku. Pyłek kwiatowy pszczoły traktują jako podstawowe pożywienie. Jest dla nich tym czym dla ludzi chleb. Pszczoły przerabiają pyłek na pierzgę w celu konserwacji zapasów. Pszczelarze zaczęli więc się zastanawiać, co takiego ma ten pyłek, że pszczoły sięgają po niego żeby zaspokoić swoje potrzeby pokarmowe. Po głębszej analizie okazało się, że pyłek pszczeli (źródło: https://miodowewzgorze.pl/produkt/pylek-pszczeli/) jest bogaty w witaminy i minerały. Istotne jest to, że nie tylko dla pszczół, ale także dla człowieka. Tym oto sposobem trafił na listę superfoods. Współczesna medycyna zbadała skład pyłku pszczelego i okazuje się, że posiada on 99% witamin potrzebnych do codziennego funkcjonowania naszego organizmu.

Pyłek pszczeli jako witaminowa bomba

Pyłek pszczeli jest niezwykle bogatym źródłem witamin. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy oraz biotynę. Jednak to nie one znajdują się na pierwszym miejscu. Do najcenniejszych składników pyłku kwiatowego możemy zaliczyć białka i wolne aminokwasy. Aminokwasy dzielą się na dwa rodzaje: endogenne i egzogenne. Te drugie nie są produkowane przez nasz organizm, więc musimy dostarczać je sobie z zewnątrz, właśnie z pożywienia. Szczególnie ważna jest arginina, czyli aminokwas egzogenny zawarty w pszczelim pyłku. Badania wykazały, że substancja ta zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń krwionośnych. Tym sposobem działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe.

W pyłku kwiatowym znajdziemy także wiele minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, żelazo oraz miedź. To idealna mieszanka dla osób zmagających się z anemią oraz niską odpornością organizmu.

Ile kosztuje pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli kosztuje od 40 do 80 zł za 1 kg (stan na sierpień 2021r.). Proszę jednak nie sugerować się tylko i wyłącznie ceną. Przy pyłku kwiatowym bardzo ważny jest proces suszenia! Nie można tego robić na słońcu, ani w temperaturze powyżej 40 stopni C. Przy nie odpowiedniej obróbce termicznej, pyłek pszczeli traci swoje cenne właściwości zdrowotne. Kupuj pyłek ze sprawdzonego źródła.

Dlaczego warto pić pyłek pszczeli?

Regularne spożywanie pyłku pszczelego może przyczynić się do wzmocnienia odporności i poprawy zdrowia. Zapobiega powstawaniu zawałów serca i udaru mózgu. Poprawia także pracę układu pokarmowego. Jednym słowem reguluje pracę całego organizmu, poprzez dostarczanie potrzebnych składników odżywczych. Pyłek kwiatowy zaleca się spożywać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Wówczas w naszym pożywieniu zaczyna brakować świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminy i związki mineralne. Spada także nasza odporność na choroby i przeziębienia. Pyłek kwiatowy jest doskonałym źródłem panaceum na dolegliwości zdrowotne.

Dodaj komentarz