Do czego można wykorzystać serek mascarpone?

Serek mascarpone to coraz chętniej wykorzystywany składnik w polskich kuchniach. Idealnie sprawdzi się on zarówno do słodkich przekąsek oraz deserów, jak również do słonych dań obiadowych. Wykorzystanie go w swojej kuchni jest zatem strzałem w dziesiątkę. Nada on Twoim dotychczasowym przepisom zupełnie nowego charakteru oraz wyjątkowego smaku. Podpowiadamy zatem do czego możesz wykorzystać ten składnik.

Serek mascarpone – czym tak właściwie jest?

Wiedziałaś, że niemal każdy włoski region posiada swój lokalnie wytwarzany, oryginalny gatunek sera? Jednym z nich jest właśnie serek mascarpone, który jest utożsamiany z Lombardią,  znajdującą się w północnych Włoszech. Spośród innych serów, mascarpone wyróżnia się bazą, na której powstaje. Jako jeden z nielicznych jest on wytwarzany ze śmietanki z krowiego mleka. To właśnie dlatego można go spożywać w nieprzetworzonej postaci (np. smarowany bezpośrednio na kanapkę), jak również jako składnik różnych dań.

Przepisy kulinarne z użyciem serka mascarpone nie muszą być wcale takie trudne, jak może nam się wydawać. Odpowiednie wykorzystanie go w kuchni będzie sposobem na uzyskanie wyjątkowych dań, a w szczególności nowoczesnych ciast i deserów. Serek mascarpone świetnie równoważy smaki oraz wprowadza nutkę oryginalności i zaskoczenia w walorach smakowych dań. To właśnie dlatego ten włoski serek cieszy się coraz większą popularnościom w naszej polskiej kuchni.

Jak wykorzystać serek mascarpone w swojej kuchni?

Serek mascarpone ma słodki, delikatnie śmietankowy smak, dzięki czemu stanowi idealne połączenie z owocami oraz ciastami. To właśnie dlatego jest on chętnie dodawany do tiramisu, lodów, tarty, czy deserów na zimno. Sprawdzony przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem mascarpone znajdziesz na: https://www.ewa-wachowicz.pl/sernik-na-zimno-z-mascarpone-na-herbatnikach-id665.html  Mascarpone w cieście pani Ewy niesamowicie zmienia smak tradycyjnego sernika. Dzięki serkowi, deser jest lekki i puszysty. Dodając go do sprawdzonych przepisów szybko przekonasz się, że warto jest go używać w swojej kuchni. Podczas wykonywania potrawy, sprawdź koniecznie czy mascarpone ma być schłodzony czy też w temperaturze pokojowej. Wbrew pozorom jest to bardzo ważna wskazówka podczas przygotowywania potrawy kulinarnej.

Bardzo dużo przepisów na popularnych serwisach kulinarnych pomija istotną informację na temat temperatury mascarpone. Nieodpowiednia temperatura, może spowodować, że ciasto lub deser nie uda się w stu procentach.   Serek mascarpone najczęściej stosujemy przy ciastach bez pieczenia. Są to ulubione desery w upalne, wakacyjne dni.

Ponadto jego kremowa konsystencja oraz wysoka zawartość tłuszczu umożliwia  zastąpienie śmietany w naszej obiadowej zupie. Alternatywnie możemy go również smarować na kanapki, które Twoje dzieci będą zjadały ze smakiem. W przypadku przyrządzania dań na słono, serek mascarpone możesz dodać również do:

  • makaronu ze szpinakiem,
  • zupy krem,
  • pizzy,
  • czy też faszerowanych jajek.

Jak widać możliwości na wykorzystanie lombardzkiego serka masz naprawdę wiele. Dzięki niemu smak Twoich potraw stanie się jeszcze lepszy, co z pewnością docenią Twoi najbliżsi.

Dodaj komentarz